A tésztához:
- 9 tojás
- 9 evőkanál liszt
- 9 evőkanál porcukor
- 1 mokkáskanál sütőpor
A piskótatekercsek töltéséhez:
- 1/2 üveg lekvár (meggylekvárt használtam)
A gyümölcskocsonyához:
- 4 dl víz
- 8 púpozott teáskanál zselatin
- 1 teáskanál citromlé
- cukor (ízlés szerint)
Továbbá:
- kb. 30 dkg eper (lehet más gyümölcs is)
A krémhez:
- 2,5 dl habtejszín
- 2 db 200 g-os epres joghurt
- zselatin (a gyümölcskocsonyánál írt mennyiségből 1 dl a krémbe kerül)
- cukrot nem tettem a krémbe, mert kellemes íze volt
Továbbá:
- 1 db lapos, magasabb falú, télalap alakú tál vagy tepsi (20 × 30 cm)
Az edény kibéleléséhez:
- folpack
A piskótatekercsek sütéséhez:
- 2 db nagy gáztepsi sütőpapírral bélelve
Először a kijelölt tepsit vagy tálat (tortának is készíthető) folpackkal kibéleljük úgy, hogy a szélein túllógjon. A felezett epreket lerakjuk. A zselatint a vízben elkeverjük a cukorral és a citromlével, majd lassú tűznél felforraljuk. Ezután kihűtjük és a gyümölcsökre öntjük (kb. 1 dl-t meghagytam a krémhez). Betettem a fagyasztóba, így gyorsan megdermedt.
A következő lépésben a krémet készítjük el. A tejszínt kemény habbá verjük, a joghurttal tovább verjük, majd az 1 dl zselatinnal is. Betesszük a hűtőbe a krémet.
Következik a piskóták sütése. Az egész tojásokat a porcukorral habosra keverjük a keverőgépünkkel (kb. 5 perc). Hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, majd a tésztamasszát megfelezzük.
2 db piskótát sütünk nagy gáztepsiben. A megsült piskótákat feltekerjük, lekvárral megkenjük. A kihűlt tekercs egyikét felszeleteljük, majd a megdermedt gyümölcsös kocsonyára szorosan egymás mellé rakjuk. Ráöntjük a krémet. Kissé megrázogatjuk az edényt, hogy a krém a résekbe is bekerüljön. A másik tekercsünket is felszeleteljük és a krémre rakjuk. Egy kicsit rányomkodjuk.
Betettem a fagyasztóba kb. 1 órára. Jól megdermedt a krém ez idő alatt. Ezután egy tálcára, én egy kicsi gyerek gyúródeszkát fogtam be, amit szalvétával és folpackkal vontam be, a süteményt ráborítottam. A folpackot lehúztam róla és kockákra szeleteltem. Bármely gyümölccsel készíthető, az ahhoz illő joghurttal. 5 db felszeletelt tekercsem megmaradt, azt jó étvággyal elfogyasztottuk.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!