- 6 tojás
- 9 evőkanál kristálycukor
- 8 evőkanál liszt
- 0, 5 dl olaj
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 0, 5 csomag sütőpor
Krémhez:
- 8 dl tej
- 8 evőkanál búzadara
- 20 dkg vaj, vagy margarin
- 2 evőkanál kristálycukor
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
Tetejére:
- 2 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- 0, 5 csomag vaníliás cukor
- 2 kiskanál porcukor
- kb. 30 dkg eper
Először összeállítjuk a piskótát. Ez lehet vizes piskóta is, vagy olajos. Én most az utóbbit készítettem. A jól megmosott tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A liszttel elkeverjük a sütőport és a kakaóport. A tojássárgáját habosra kavarjuk a cukorral. Ezután hozzáadjuk az olajat, majd pedig beleszitáljuk kisebb részletekben a lisztes keveréket Végül a tojásfehéjre-hab egyharmadával fellazítjuk a kikavart tésztát, ezután pedig óvatosan beleforgatjuk a maradék habot úgy, hogy ne törjön össze. Sütőpapírral kibélelt, közepes méretű tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben, alacsony fokozaton megsütjük és kihűtjük. Közben elkészítjük a krémet. Ehhez a tejet felforraljuk, majd sűrűre főzzük a grízzel, és 2 evőkanál kristálycukorral. Ezt is kihűtjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Tovább habosítjuk a kihűlt grízes krémmel. Végül a piskótára kenjük. A habtejszínt felverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Nyomózsákba tesszük és kis rózsákat nyomunk belőle a sütemény tetejére. Az alaposan megmosott eperszemeket hosszában kettévágjuk, és szintén sütire tesszük.
Kárpáti Lászlóné receptje.
Látogassátok meg a Fincsi konyha oldalt, ahol sok-sok csodás receptet találtok!