A tésztához:
- 10 dkg liszt
- 4 tojás
- 10 dkg kristálycukor
- só
- 1 citrom
A töltelékhez:
- 5 dl tej
- 1 rúd vanília
- 1 tojás
- 2 tojássárgája
- 8 dkg kristálycukor
- 4 dkg liszt
- 20 dkg eper
- porcukor tetszés szerint
A piskótatésztához habosra keverjük a tojássárgákat a cukorral és késhegynyi sóval. Habot verünk a fehérjéből, és a liszttel felváltva könnyedén a tésztába vegyítjük, majd belereszeljük a citromhéjat. Kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük, a tetejét elsimítjuk és előmelegített forró sütőben 8-12 percig sütjük. Porcukorral meghintett nedves ruhára terítjük, majd nedves ruhával befedjük, hogy a tészta rugalmas maradjon, és így hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a krémet: felforraljuk a tejet a kettétört vaníliával. Habosra keverjük a tojást a tojássárgákkal és a cukorral. Hozzáadjuk a lisztet, és vékony sugárban, folyamatos kevergetés közben beleöntjük a forró tejet. Mérsékelt tűzön, kevergetve sűrűre főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Pár szem epret félreteszünk a díszítéshez, a többit kockákra vágjuk, és a krémbe keverjük. Megkenjük a piskótát a krémmel, és föltekerjük, majd alufóliába csomagolva a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt meghintjük porcukorral, és eperszemekkel díszítjük.
Könnyű, finom süti, a megszokott piskótatekercs helyett. Más gyümölccsel is elkészíthető, pl.: ribizli, barack. Ezekkel már próbáltam, és nagyon finom.
Egri Diána receptje.
Kép forrása: CookTa