A cukkinis sütemények nem örvendenek nagy népszerűségnek, de egyszer-egyszer érdemes kipróbálni. Ez a tészta „csak” porcukorral meghintve is nagyon finom, de most az eperkrém még finomabbá tette.
Tészta:
- 40 dkg megtisztított cukkini
- 20 dkg rétesliszt
- 15 dkg finom liszt
- 4 tojás
- 30 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 dl olaj
- 1 teáskanál fahéj
- 10 dkg darált dió
- 1 evőkanál kakaópor
Krém:
- 2 dl eperszörp
- 4 dl víz
- 2 csomag eper ízű pudingpor
- 3 dl tejszín
Tetejére:
- 1 dl habtejszín
- 1 dl eperszörp
- 5 g étkezési zselatin
- 6-7 szem eper
A vizet, eperszörpöt és a pudingport sűrűre főzzük. Tűzről levéve folpackkal lefedjük és kihűtjük. A cukkinit meghámozzuk, ha szükséges kimagozzuk, lereszeljük. A kétféle lisztet, a kakaót, elkeverjük a dióval, a sütőporral, a szódabikarbónával és a fahéjjal. A tojásokat habosra keverjük a kétféle cukorral, majd fokozatosan hozzáadjuk az olajat. Belekeverjük a cukkinit /ha levet eresztett, kinyomkodjuk/, majd hozzákeverjük a lisztes keveréket. Sütőpapírral bélelt 20×30 cm-es tepsiben 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45-50 percig sütjük. Tűpróba! Kihűlés után két lapba vágjuk.
A tejszínt keményre felverjük, a kihűlt pudinggal simára keverjük, és a két lap közé simítjuk. A zselatinra 3 ml vizet öntünk, félretesszük. Az 1 dl tejszínt felverjük, hozzákeverjük az eperszörpöt. Az epret felkockázzuk.
A zselatint mikróban megmelegítjük, és ha langyosra hűlt a tejszínhez keverjük, majd az epret is hozzáadjuk és a sütemény tetején eligazítjuk.
Gál Hedvig receptje.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!