- 1 kg egres
- 1 citrom leve
- 1 mokkáskanál reszelt citromhéj
- ízlés szerint cukor
A megtisztított egrest megmosom, lecsöpögtetem, majd lábosba teszem. Befedem és saját levében, kis lángon puhára párolom. Ezután rácsavarom a citromlevet és rászórom a reszelt citromhéjat. Épp csak egyet forralok rajta, és ha kihűlt, turmixgépbe öntöm. Pépesre keverem, majd nagyon finom szűrőn lecsöpögtetem. Az így kapott gyümölcslevet ízlés szerinti cukormennyiséggel elkeverem, és szörpös üvegbe öntöm. A hűtőszekrényben, jól ledugaszolva, két hétig biztonságosan eltartható.
Jéghidegre hűtött szódavízzel vagy ásványvízzel hígítva fogyasztható, a nyári melegben rendkívül üdítő kellemesen savanykás íze miatt.