A tésztához:
- 10 dkg barna cukor
- 30 dkg darált dió
- 4 tojásfehérje
- fél citrom reszelt héja
- 1 teáskanál sütőpor
- egy csipet só
A krémhez:
- 4 tojássárgája
- 3 dl tej
- 4 dkg étkezési keményítő
- 20 dkg puha margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
A díszítéshez:
- 5 dkg barna cukor
- 5 dkg dió
- 5 dkg csokoládé reszelék
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, majd 2 db 20 cm-es tortaformát sütőpappírral bélelünk. A tésztához a darált diót és a sütőport összekeverjük, majd a citrom reszelt héjával ízesítjük – félretesszük. A tojásfehérjét félkemény habbá verjük és kis adagokban hozzákanalazzuk a porcukrot – amitől fényes habot kapunk. Óvatosan beleforgatjuk a diós keveréket, és a két tortaformában elosztva az előmelegített sütőbe toljuk kb. 10-15 percre. A kisült lapokat rácsra téve hűtjük.
A krémhez a tojások sárgáját, a tejet és a keményítőt egy lábasban simára keverjük, és tűzhelyre téve sűrű krémet főzünk. A vajat és a a kétféle cukrot laza habosra keverjük, majd a kihűlt főzött krémmel dúsítva tovább habosítjuk. Megtöltjük vele a lapokat, és kedvünk szerint díszítve behűtjük egy pár órára. Nálam a díszítés diós grillázs kissé kiklopfolva.
Senkit se tévesszen meg a torta alacsonyabb termete! Már az első szelet után rájövünk, milyen kis kiadós, „csupa diós” finomsággal örvendeztettük meg szeretteinket! 🙂
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.