Piskóta:
- 37,5 dkg cukor
- 6 tojássárgája
- 1,5 dl étolaj
- 1,5 dl víz (meleg)
- 37,5 dkg finomliszt
- 1,5 csomag sütőpor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 6 tojásfehérje
Krém:
- 20 dkg vaj
- 20 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor
- 1 tojás
- 1 dl feketekávé
- 1 csomag vaníliás cukor
Máz és díszítés:
- 10 dkg tortabevonó
- 1 dl étolaj
- 5 evőkanál tejszínhab
- 3 evőkanál cukorgyöngy
A tésztához a első négy anyagot összekeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral, szódabikarbónával elkevert, átszitált lisztet, és jól eldolgozzuk. Végül a 6 tojáshabbá vert fehérjét is óvatosan beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt, 25 cm átmérőjű tortaformába öntjük. Előmelegített sütőbe tesszük. Először kissé magasabb hőfokon (220°C) sütjük, majd 10 perc után 190°C-ra mérsékeljük a hőt. Tűpróbáig sütjük. Levesszük a kapcsos formát, a papírt lehúzzuk róla, majd rácsra téve hűtjük.
A krémhez amíg a tészta sül, elkészítjük a diókrémet. A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral jól kikeverjük, majd hozzáadjuk az egy tojást. Ezután a darált diót, végül a hideg kávét is beleöntjük. Jó alaposan kikeverjük a krémet (gépi mixerrel könnyebb).
A tésztát a teljes hűlés után 3 lapba vágjuk, jó éles, hosszú pengéjű késsel. Megtöltjük a krém feléve, rátesszük a 2. lapot, majd ezt is megkenjük. Végül a harmadik lapra tortabevonót olvasztunk kevés olajjal, és egyenletesen a torta tetejére simítjuk. Tetszés szerint díszíthetjük. Hűtőben hűtjük. Kínáláshoz már csak egy jó éles kés kell, amivel szeletekre vágjuk.
Jó étvágyat hozzá!
Iluska receptje.