Az omlós tésztához:
- 150 g vaj/margarin
- 150 g porcukor
- 1 csomag (10 g) vaníliás cukor
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál rum
- 400 g finomliszt
- 1 csomag (12 g) sütőpor
- só
A töltelékhez:
- 1 dl tej
- 50 g kristálycukor
- 1 csomag (10 g) vaníliás cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 csapott kávéskanál őrölt fahéj
- 120 g darált dió
- 2 evőkanál rum vagy diólikőr
A mázhoz:
- 2 evőkanál kakaó
- 100 g porcukor
- 1/2 tojásfehérje
- 1 evőkanál citromlé
- 40 szem felezett dió
Hagyjuk a vajat/margarint szobahőmérsékleten meglágyulni. Egy tálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgákat és a rumot, majd robotgéppel összekeverjük. Összekeverjük a lisztet a sütőporral és 1 csipet sóval, majd a vajas masszához adjuk és összedolgozzuk. Cipót gyúrunk belőle, lefedjük és fél órára pihenni hagyjuk.
A töltelékhez felhevítjük a tejet, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a fahéjat. Beletesszük a darált diót. 1 perc után levesszük a tűzről és megvárjuk, míg kihűl.
Két lisztezett sütőpapír között 3 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, és 4 cm átmérőjű cakkos szélű pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsikre rakjuk őket és 180°C-ra előmelegített sütőben, közepes lángon, 10-12 percig sütjük. Hagyjuk, hogy a tepsin hűljön ki.
A mázhoz összekeverjük a kakaót a porcukor felével, hozzáöntjük a tojásfehérjét és a citromlét. Simára keverjük, majd a maradék porcukrot is hozzáadjuk. Belemártogatjuk a tallérok felét, majd belenyomunk a közepükbe egy-egy diószemet. Kitámasztott, kikapcsolt sütőbe tesszük és hagyjuk, hogy fényesre száradjanak. Hozzáadjuk a diókrémhez a rumot/diólikőrt, a masszából teszünk minden sima korong közepére, majd a mázas korongokat a tetejükre nyomjuk. 2-3 nap állás után a legjobb.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!