A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 1 tojás
- 5 dkg élesztő
- 1 evőkanál lágy vaj
- kb. 2 dl tej
- nagyméretű muffinpapírok
- 2 evőkanál cukor
Továbbá a megforgatáshoz:
- cukrozott dió
- cukrozott mák
- olaj
A sodóhoz:
- 3 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál cukor
1 dl tejet meglangyosítunk, elkeverjük az élesztővel és 1 kávéskanál cukorral. Meleg helyen felfuttatjuk. A liszttel elkeverjük a tojást, a vajat, a felfuttatott élesztőt, a cukrot és a langyos tejet, majd lágy tésztát gyúrunk belőle. Meleg helyen duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán vastagra kinyújtjuk, nagyobb gömböket formálunk a fele masszából, megmártjuk az olajban, utána fele-fele arányban dióban és mákban megforgatjuk a tésztákat. Kivajazott muffinformákba rakjuk.
A másik fele tésztából pici gömböket formázunk, előbb olajba, majd dióban és mákban meghempergetjük. A kis gömböket rózsa formában próbáljuk – az előzőleg muffin papírba rakott – tésztára tenni. A közepében próbáljunk az ujjunkkal egy lyukat nyomni, később ide jön a krém. Előmelegített sütőben kisütjük.
A sodóhoz a tejet felforraljuk. Kevés tejben elkeverjük a lisztet, cukrot, tojássárgáját, vaníliás cukrot csomómentesre, a felforrt tejhez adjuk és lassú tűzön sűrű krémet főzünk belőle. A kihűlt rózsákat megtöltjük a langyos krémmel.
Kránicz Györgyi receptje.