Nagyon szeretek saját kezűleg kelt tésztából finomságokat kreálni… A gyerekek másnap elvihetik uzsonnára, így tudom, mi van a pocijukban aznap. A kelt tészta illata gyúrás és sütés közben is egyszerűen elvarázsol! Készíteni is öröm! Annyi változatos forma kreálható, hogy a bolti kínálat a nyomába sem léphet! Érdemes nekifogni, ha van egy kis időnk! Megtérül a belefektetett munkánk az elégedett mosolyokból! 🙂
Kb. 18 db készül ebből a mennyiségből.
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 1 tojás
- 8 dkg margarin (olvasztott)
- kb. 2 dl langyos tej (amennyit a tészta felvesz)
- 2 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 csipet só
Töltelék:
- 20 dkg darált dió
- 2 evőkanál porcukor
- fél citrom leve és héja
- fél narancs reszelt héja
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 3 dkg olvasztott vaj
A kenéshez:
- 1 tojás
A szóráshoz:
- darált dió, mák, pisztácia
Egy nagy tálba átszitáljuk a lisztet, közepébe kis mélyedést készítünk. Ide morzsoljuk az élesztőt, majd 1 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot, a tojást és az élesztőre öntve várjuk, hogy felhabosodjon a kovász. Elkeverjük a kovászt, olvasztott vajat és sót vegyítünk a tésztához és alaposan kidolgozzuk. Nekem még kb. 1 dl langyos tejet felvett (függ a liszt sikértartalmától, mennyi folyadék kell). Nejlonnal letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük (kb. 20 perc).
Tölteléket a hozzávalókból összeállítjuk. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, a tepsit sütőpapírral béleljük.
A dundira kelt puha tésztát gyúrótáblára borítjuk és a felesleges gázbuborékokat kidolgozva belőle jól átgyúrjuk (szellőztetjük). Enyhén lisztezett felületen nagy téglalappá nyújtjuk és lekenjük az olvasztott vajjal, erre szójuk egyenletesen a diós-citrusos tölteléket. Hosszanti irányú képzeletbeli felezővonalhoz mindkét irányból feltekerjük diós tésztánkat és bő ujjnyi szeletekre vágjuk (nálam 18 db). Sütőpapíros lemezre téve felvert tojással lekenjük és darált dióval/mákkal/pisztáciával hintjük. 15 percnyi pihenő után forró sütőbe tolva 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Remekül illik a forró kakaó mellé, vagy desszert gyanánt egy kis vaníliasodót is el tudok mellé képzelni. Kötényeket felkötni! Alkotásra fel! 😉
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.