Tészta:
- 1 kg liszt
- 50 dkg margarin
- 4 tojás
- 5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 30 dkg cukor
- 1 mokkáskanál só
- tojásfehérje a kenéshez
Diótöltelék:
- 25 dkg darált dió
- 20 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 dl tej
Kakaós:
- 20 dkg cukor
- 1 csomag (4-5 evőkanál) kakaópor
- étolaj a tészta lekenéséhez
Az élesztőt a tejben 1 kanál cukorral és 1 kanál liszttel felfuttatjuk. A többi lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzákeverjük a cukrot és a sót, majd a tojásokkal összegyúrjuk. Ekkor a felfuttatott élesztővel és még annyi langyos tejjel tovább gyúrjuk, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Egy órán át hűtőszekrényben pihentetjük. Négyszögletesre nyújtjuk, ráterítjük a tölteléket, szorosan feltekerjük, másfél cm vastag szeletekre vágjuk. A csigákat sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk és 15 percig kelesztjük. Tojásfehérjével megkenjük. Forró sütőben kezdjük sütni, majd a hőt csökkentve közepes lángerőnél készre sütjük.
A töltelékek elkészítése:
A darált diót a cukorral összekeverjük, belereszeljük a citrom héját. A tejet felforraljuk és forrón a cukros dióra öntjük. Összekeverjük, hűlni hagyjuk. A kakaós töltelékhez a cukorral összekeverjük a kakaóport. A tésztát lekenjük olajjal, és úgy szórjuk rá a cukros kakaót. Jó étvágyat!
(Ez dupla adag! Lehet a fele adagból is készíteni!)
Váradi Gabriella receptje.