A piskótatésztához:
- 6 tojás
- 15 dkg darált dió
- 30 dkg porcukor
- 30 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 9 evőkanál víz
- 2 evőkanál baracklekvár
A krémhez:
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 6 dl tej
- 25 dkg porcukor
- 30 dkg margarin
A tetejére:
- 3 dl habtejszín
- kb. 15 dkg dió kissé megpiritva, durvára vágva
Szükséges még:
- 24 db hosszúkás babapiskóta
- rum
- lehűtött feketekávé, kb. 6 adagnyi
A tojássárgájákat a porcukorral habosra keverjük, lassan hozzáadagoljuk a vizet is. Hozzákeverjük a lekvárt, a lisztet, a sütőport, a darált diót és végül adagonként hozzáadjuk a habbá vert tojásfehérjét is. Előmelegített sütőben, 180°C-on, tűpróbáig sütjük.
Ezalatt a krémhez a vaníliás pudingporokat 6 dl tejben megfőzzük, hagyjuk kihűlni. A porcukrot és a margarint habosra keverjük, majd a kihűlt pudinggal is összekeverjük.
A megsült diós piskótát hagyjuk kihűlni, majd kettévágjuk és meglocsoljuk a rumos sziruppal, amely a következőképpen készül: 1 dl vizet 5 dkg cukorral megfőzünk, majd hozzákeverünk 3 cl rumot. Megkenjük a krémmel, rárakjuk a kávéba mártogatott babapiskótákat, újra megkenjük a krémmel és rátesszük a rummal meglocsolt diós lapot. Tetejét habbá vert tejszínnel megkenjük, majd pirított dióval megszórjuk. Kockákra vágva tálaljuk.
Sándor Andrea receptje.