A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
- 50 ml langyos tej (az élesztőhöz)
- 1 g cukor (az élesztőhöz)
- 4 tojássárgája
- 1 evőkanál porcukor
- 1 késhegynyi sütőpor
A töltelékhez:
- 15 dkg darált dió
- 12 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 tojásfehérje
- baracklekvár
A tésztához az élesztőt, a kávéskanál porcukrot és a langyos tejet felfuttatjuk. Ha felfutott, az alapanyagokat rámérjük, majd összegyúrjuk. A tejet úgy adagoljuk, hogy rugalmas tésztát kapjunk. A tésztát három egyforma nagyságú cipóra osztjuk, a cipókat egyenként kinyújtjuk kb. 2 mm vastagságúra. A sütőt előmelegítjük 170°C-ra. A kinyújtott tésztalapokat megkenjük baracklekvárral, majd a szélüket kissé feltekerjük, és az így elkészített rudakat tepsibe rakjuk.
A töltelék alapanyagait (a tojásfehérjék kivételével) egy tálba tesszük és összekeverjük. A négy tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a cukros diót. Az így elkészített tölteléket a rudak közepére simítjuk. A rudakat hőlégkeveréses sütőben 170°C-on kb. 20-25 percig sütjük.
A kész süteményt meghintjük porcukorral, majd felszeletelve tálaljuk.
Malatinszki Melinda receptje.