A tésztához:
- 4 tojás
- 8 dkg cukor
- 6 dkg finomliszt
- 6 dkg darált dió
- 1 mokkáskanál sütőpor
A tészta sütéséhez:
- 1 nagy gáztepsi (30 × 34 cm)
- szilikonos sütőpapír
A krémhez:
- 15 dkg darált dió
- 4 dl tej
- 2 tojássárgája
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 14 dkg cukor
- 3 cl rum, vagy helyette rum aroma ízlés szerinti mennyiségben
- 4 dl habtejszín
- 10 g zselatin
A díszítéshez:
- 1 dl habtejszín
- csokiba mártott diószemek
Az egész tojásokat a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet és a diót. A sütőpapírral bélelt tepsiben, 180°C-ra előmelegített sütőben megsütjük. Ha kihűlt, egy őzgerincformát kibélelünk vele, méretre vágjuk, egy csíkot a borításnak meghagyunk. Egy pici maradt belőle, azt meg megesszük.
A krémhez a pudingport a cukorral, tojássárgájával, tejjel csomómentesre keverjük és sűrűre felfőzzük. A diót és a rumot belekeverjük, kihűtjük. A zselatint 1/2 dl langyos vízben feloldjuk. A habtejszínt kemény habbá verjük és pudingos krémbe lazán beleforgatjuk, majd utolján a kihűlt,de folyós állagú zselatint.
Összekeverjük, és a tésztával bélelt őzgerincbe öntjük, majd elsimítjuk. A külső rész bevonásához 3-4 evőkanállal teszünk félre.
A méretre szabott csíkkal befedjük és 1 órára a hűtőbe tesszük dermedni. Ezután kiborítjuk egy tálcára, körben bevonjuk a krémmel, felvert tejszínhabbal és csokoládéba mártott dióval díszítjük.
Ez a sütemény nagyon finom, puha és krémes. A Receptek Nagyitól című süteményes füzetben jelent meg. Nálam a krém picit soknak bizonyult, maradt belőle elég jól, így még egy tekercs töltésére elegendő lesz.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!