Még a múlt században-évezredben találtam egy receptet egy süteményes könyvben, a 33 sütemény címűben (Lajos Mari-Hemző Károly) a maradék tojásfehérjék felhasználására… Egyszer megsütöttem, és azóta minden évben. Bár első alkalommal kicsit elnéztem a recept mennyiségeit és 5-7 dkg helyett 50 dkg-ot tettem bele. Álomian finom lett, de mivel kijött a formából, gyanús lett. Újra megnéztem a receptet és akkor vettem észre, hogy figyelmetlen voltam. Azóta már nem tettem bele 50 dkg-ot, de 20-25-öt igen. Karácsony ugyebár a kollektív sütések ideje, viszont sok sütibe csak a sárgája kell, így jött az ötlet, hogy a fehérjék szépen belekerültek egy befőttes üvegbe, ahol békésen és kicsit dideregve várták, hogy karácsony második napján habszeletté válhassanak. Sokszor tettem bele kandírozott ezmegazt, vagy mazsolát, magokat, így a gyümölcskenyeret is kiváltotta.
Ebben az évben elmaradt a projekt, így – mivel nekem is édességhiányom volt már rendesen – most jött el az ideje, hogy kicsit átalakítva, diássá téve a receptet, meglepjem magam vele. Úgy számoltam, 12-14 szelet jön ki belőle…
- 6 tojásfehérje
- 14 dkg (7-8 evőkanál) xilit
- 8 dkg olvasztott, kihűlt vaj
- 8-10 dkg kókuszreszelék
- 1 citrom reszelt héja és evőkanálnyi leve
- pár csepp vanília aroma
- 16 dkg liszt
A fehérjéket keményre vertem, a végénél hozzáadtam a citromlevet, kanalanként a xilitet, vanília aromát, majd a citromhéjat is. Kanállal lazán hozzákevertem a vajat, utána a kókuszreszeléket és legvégül a lisztet. Alaposan kikentem egy formát, kicsi lisztet is belehintettem, és beleöntöttem a masszát. 140-150°C-os sütőbe tettem, és kb. 1 órát sütöttem. Amikor kihűlt, olvasztott és 2 evőkanál olajjal kikevert diabetikus csokival leöntöttem. Ez lett belőle… 😀
Veronika receptje.
Zsuzsa mondta
Jól értem? Ezt a habmasszát 1 órahosszat sütöm? Nem sok ez?
Web Cukrászda mondta
Az alacsony hőfok miatt (140-150°C) valószínűleg ez tényleg így a jó…