Tészta:
- 25 dkg liszt
- 1 , 5 dkg friss élesztő
- 5 dkg cukor
- csipetnyi só
- 5 dkg olvasztott vaj
- kb. 1, 5 dl langyos tej
Mákréteg:
- 0 , 5 l tej
- 12 dkg búzadara
- 25 dkg darált mák
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg cukor
- 3 tojás
- 6 dkg vaj
- 2 evőkanál lekvár
Az élesztőt felfuttatjuk, majd a hozzávalókból tésztát dagasztunk, és megkelesztjük. A tejet felforraljuk, beleszórjuk a darát és kb 1 percig főzzük, ezután hozzáadjuk a mákot és a cukrot. 2 – 3 percig alacsony lángon összefőzzük. Ha langyosra hűlt, belekeverjük a vajat, a lekvárt, a citromhéját és a tojássárgáját. A fehérékből egy csipet sóval habot verünk, majd lazán a mákos – darás részhez keverjük.Egy közepes ( kb 22 x 35 cm ) tepsit kivajazunk és kilisztezünk, majd belesimítjuk a megkelt tésztát. Egyenletesen elsimítjuk rajta a mákos habot és pihenni hagyjuk, amíg a sütőt előmelegítjük 175 °C – ra. Addig sütjük amíg a teteje egy kis színt nem kap.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!