Fánk tészta:
- 70 dkg liszt
- 4 dkg élesztő
- 6 dl tej
- 4 tojás sárgája
- Pici só
- 3 evőkanál cukor
Vanília krém:
- 3 dl tej
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 rúd vanília
- 2 db tojás sárgája
- 1 evőkanál liszt
A lisztet összekeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, közepébe mélyedést készítünk, és beleütjük a tojások sárgáját. Hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, csipet sót, kevés rumot és a reszelt citrom, vagy narancshéjat. Lágyabb tésztát kell kapnunk.Amikor összedolgozzuk, majd hozzáadjuk az 5 dkg olvasztott vajat. Jó hólyagosra dolgozzuk ki. Akkor jó, ha elválik a tál oldalától és már nem ragad a kezünkhöz. Duplájára kelesztjük. Amint megkelt a tészta, körülbelül 2 cm vastagságúra elnyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, hagyjuk még pihenni kevés ideig. Közben az olajat felforrósítjuk, és lehet kezdeni a sütést. Közepes lángon sütjük, az első felét lefedve. Ha megfordítottuk, már nem kell lefedni. Fontos, hogy az a fele kerüljön az olajba először, amelyik pihentetésnél a teteje volt, ujjunkkal kis mélyedést csináljunk és úgy tegyük az olajba.Egy lábasba 2 dl tejet öntünk, elkeverjük benne a cukrot, a vaníliás cukrot és a vaníliarúd kikapart belsejét, és felforraljuk.Egy külön edényben a megmaradt, hideg tejhez hozzáadjuk a tojássárgáját, apránként a lisztet, és csomómentesre keverjük. hozzáadjuk ezt a forró tejhez.Lassú tűzön, vagy vízgőz felett sűrűre főzzük. Nem szabad forralni, mert a tojások sárgája kicsapódik.
Berta Dániel receptje.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!