Ez a fagyi télen és nyáron is egyaránt jólesik! 🙂 A tölcsérben egy ízletes kakaós kevert tésztát sütünk, a tetejére pedig vaníliás-tejszínes vajkrémből formálunk fagylatot. Különleges, mutatós és nagyon finom!!
A tésztához:
- 12 db lapos aljú fagyitölcsér
- 35 g kakaópor
- 65 ml forró víz
- 110 g finomliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 120 g vaj
- 175 g kristálycukor
- 2 tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 85 ml tejföl
A krémhez:
- 300 g porcukor
- 150 g vaj
- 2 teáskanál vanília kivonat
- 2 és 1/2 evőkanál tejszín
A díszítéshez:
- 85 g tördelt étcsokoládé
- 12 db cukrozott cseresznye
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Állítsuk az ostyatölcséreket egy 12 részes muffinformába. Egy kisebb tálban keverjük ki a kakaóport a forró vízzel simára. Egy másik tálba szitáljuk bele a lisztet, a sütőport és a sót.
Olvasszuk fel a vajat, majd keverjük ki a cukorral együtt egészen addig, amíg le nem hűl. Folytatva a keverését, egyenként adjuk hozzá a tojásokat (ha elkezdene túrósodni, egy evőkanál lisztet keverjünk bele). Miközben tovább verjük, mehet bele a vanília és a kakaós massza, majd felváltva kanalanként a többi liszt és a tejföl.
Az így elkészült masszát kanalazzuk a fagyitölcsérekbe kb. félig megtöltve azokat, de nem baj éppen, ha kicsit több lesz bennük, mert nekem is úgy sikerült elosztanom, hogy olyan szűk háromnegyedig lettek. Arra viszont vigyázni kell, hogy túl sok mégse legyen, mert akkor sütés közben kifuthat a tölcsérből, és az már nem lesz szép – ahogy nekem is az egyik. Ha megtöltöttük, süssük készre 20-25 perc alatt. Nekem valamivel tovább tartott, érdemes tűpróbát végezni, biztos ami biztos. Ezután tegyük rácsra, hogy teljesen kihűljenek.
A krémhez szitáljuk át a porcukrot, majd keverjük ki a szobahőmérsékletű vajjal. Amikor már szép sima, adjuk hozzá a vaníliát és a tejszínt, majd verjük tovább, amíg jó könnyű, habos lesz. Egy kanállal vagy késsel osszuk el a kész krémet a kihűlt sütemények tetején, és simítsuk fagyigombóc-formára. Tegyük hűtőbe 15 percre.
Ezalatt olvasszuk meg az étcsokoládét, majd csorgassunk egy-egy teáskanálnyit a hideg sütik tetejére. Tegyünk egy-egy cseresznyét a közepükbe, és már el is készültek a fagylalt mini torták. Tegyük vissza a hűtőbe amíg a csokoládé meg nem szilárdul, majd tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Szabókiné Jung Andrea receptje.