Csöröge, forgácsfánk – bárhogyan is nevezzük, nagyon finom, egyszerűen és gyorsan elkészíthető, vékonyra nyújtott, szeletelt, forró olajban kisütött tésztaféle. Porcukorba jól megforgatva, lekvárral fogyasztjuk.
- 25 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 3 dkg porcukor
- 2 tojássárga
- 1 – 1 , 5 dl tejföl
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- fél citrom reszelt héja
- 1 evőkanál rum
- csipet só
A hozzávalókból tésztát gyúrunk, folpackba csomagolva hűtőbe pihentetjük legalább félóráig. A tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, majd derelyevágóval 4 – 5 cm – es csíkokra vágjuk, majd ezeket is ferdén átvágjuk, a közepén egy hosszanti bemetszést ejtünk. Végül az egyik sarkát áthúzzuk a bemetszésen. Forró olajban, szép aranybarnára sütjük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!