- 600 g magozott szilva
- 100 g étcsokoládé
- 1/2 csomag (6 g) sütőpor
- 300 g finomliszt
- 3 tojás
- só
- 60 g kristálycukor
- 140 g lágy vaj/margarin
- 140 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 vegyszermentes citrom reszelt héja
- 2 dl tej
- fahéjas porcukor a szóráshoz
A szilvákat megmossuk, szárazra törölgetjük, kettévágjuk, kimagozzuk. Egy 25 × 35 cm-es tepsit szilikonos sütőpapírral kibélelünk. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A csokoládét apróbb darabokra vágjuk, és a sütőporral elkevert liszthez keverjük. A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval és a kristálycukorral kemény habbá verjük. A vajat/margarint habosra keverjük a por- és a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és a tojássárgákkal. Hozzákeverjük a tejet, majd a csokoládés lisztet. Utolján óvatosan, több részletben beleforgatjuk a tojásfehérje habot. A masszát a tepsibe simítjuk, tetejét sűrűn kirakjuk a magházukkal felfelé fordított szilvaszemekkel, és a sütő középső rácsán kb. 1 órán át sütjük. Tűpróba! Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával letakarjuk. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd tetszés szerint szeleteljük. Tálra téve tetejüket meghintjük fahéjas porcukorral.
Vass Lászlóné sütötte meg ezt a süteményt, Lajos Mari konyhájából.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!