Még a birs szezonban vettem pár kiló birsalmát és még mindig maradt belőle pár szem. Az egyik receptes újságban leltem a torta krémjére, ami isteni finom a birspüré fanyar ízétől. Természetesen ez a linzertorta is gluténmentesen készült, ha pedig nem kapunk birset, körtéből, vagy almából is készíthetjük a pürét.
Tészta:
- 25 dkg Mester család süteményliszt
- 5 dkg darált dió
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- csipet só
- 2 tojássárgája
Krém:
- 2 nagyobb birsalma
- 1 teáskanál fahéj
- 2 evőkanál kakaópor
- 3 tojás
- 10 dkg cukor
- 10 dkg gluténmentes étcsokoládé
- 50 ml víz
- 5 g zselatin
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és átlátszó fóliába csomagoljuk, majd 1 órára hűtőbe tesszük.
Azután a tésztát háromfelé osztjuk és külön – külön 22 cm – es sütőpapírral bélelt tortaformába nyújtjuk, villával megszurkáljuk és egyenként 180° C – ra előmelegített sütőben, kb 15 perc alatt megsütjük.
A birset alaposan megsikáljuk eltávolítjuk a magházat, feldaraboljuk, a fahéjjal együtt puhára megfőzzük, alaposan lecsepegtetjük majd pürésítjük és kihűtjük.
A tojásokat kétfelé választjuk a sárgákat 5 dkg cukorral vízgőz felett sűrű krémmé keverjük / habosítjuk, majd hozzákeverjük a birspürét, a felolvasztott csokoládét és a vízben megduzzasztott, folyósra melegített zselatint.
A tojások fehérjét a maradék cukorral habbá verjük, majd óvatosan összeforgatjuk a csokoládés krémmel.
A krémmel betöltjük a lapokat, úgy, hogy az oldalára és a tetejére is jusson, majd 3 – 4 órára, vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük. Kakaóval megszórva, diószemekkel díszítjük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!