A tekercshez:
- 2 tojás
- 2 evőkanál víz
- 4 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 evőkanál liszt
- 200 g eperlekvár a piskótára (ízlés szerint)
Krém:
- 2 tojássárgája
- 5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 púpos evőkanál kakaópor
- 1 dl tej
- 6 dkg étcsokoládé
- 1 csomag zselatin (10 g)
- 2 dl tejszín
Máz:
- 6 dkg vaj
- 6 dkg porcukor
- 1 púpos evőkanál étkezési keményítő
- 1 púpos evőkanál kakaópor
- 1,5 evőkanál tej
Egy 10 × 30 × 7 cm méretű püspökkenyér-formát folpackkal/nylonnal kibélelünk, minden oldalon ráhagyunk 10-15 cm-t. A piskótatekercshez a tojássárgákat a cukorral, vízzel, vaníliás cukorral habosra kavarjuk. Beletesszük a lisztet, majd a pici sóval habbá vert tojásfehérjét. Sütőpapírral bélelt 21 × 26 cm-es tepsibe öntjük a masszát, előmelegített 170°C-os sütőben 25 percig sütjük (tűpróba, tenyérpróba). Kevés liszttel megszórt konyharuhára borítjuk, levesszük a sütőpapírt. Visszatesszük a piskótát a tetejével lefele, és a hosszabbik oldalával feltekerjük a sütőpapírral, majd a konyharuhával. Hűlni hagyjuk. A kihűlt piskótát kitekerjük, megkenjük a lekvárral, visszatekerjük egy konyharuhába, állni hagyjuk.
A krémhez a tojássárgáját a cukorral, vaníliás cukorral, kakaóval kikeverjük. A tejet feltesszük melegedni, beletesszük az összetört csokoládét. Lassú tűzön kevergetve elolvasztjuk, beleöntjük a zselatint (3 evőkanál vízzel elkeverjük, és a meleg csokoládés tejből keverünk hozzá), sima masszává kavarjuk. Langyosra hűtjük. Közben a tejszínt kemény habbá verjük, és a csokoládés masszába forgatjuk.
Összeállítás:
A piskótatekercset kb. 1 cm szélességben felszeleteljük, a püspökkenyér-formát kibéleljük a szeletekkel, elosztva, hogy a tetejére is maradjon. Beleöntjük a csokoládékrémes masszát, kicsit megütögetjük, és befedjük. Ráhajtjuk a folpackot/nylont, nehezéket teszünk rá, és hűtőbe rakjuk. Mikor lehűlt, kivesszük a formából egy tálcára, levesszük a folpackot/nylont.
A mázhoz a porcukrot a vajjal kevergetve összemelegítjük (2-3 perc), levesszük és belekeverjük a keményítőt, a kakaót és a hideg tejet. Azonnal ráöntjük a süteményre, körbesimítjuk a mázat. Hűtőbe tesszük. 40 perc múlva szeletelhetjük.
Nagyobb adagban elkészíthető a Csokibomba recept hozzávalói alapján (a piskóta tölteléke tetszés szerint).
Ferencz Terézia receptje.