Tészta:
- 3 tojás
- 22 dkg cukor
- 23 dkg liszt
- 2 dkg kakaópor ( ha sima piskóta, ezt a mennyiséget liszttel helyettesítsük)
- 1 dl étolaj
- 1,5 dl tej
- 1 csomag sütőpor
Krém:
- 2 csomag csokoládé ízű pudingpor
- 6 dl tej
- 8 evőkanál porcukor
- 25 dkg vaj vagy margarin
Csurgatáshoz:
- 5 dkg jó minőségű csokoládé (min.70% kakaótartalmú)
- 0.5 dl forró tejszín (Én állati eredetű habtejszínt használtam de növényi eredetű tejszínnel is működik)
A tojásfehérjét 6 dkg cukorral kemény habbá verjük. Egy nagyobb edényben a tojássárgáját a többi cukrot, az olajat és a tejet egy habverővel elkeverjük. A száraz anyagokat keverjük össze, majd adagokban szitáljuk hozzá az olajos tojássárgájás masszánkhoz. Végül pedig finom mozdulatokkal adjuk hozzá a felvert tojásfehérjét is ügyelve arra, hogy ne törjük nagyon össze. A krémhez a tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a pudingport és sűrűre főzzük. Ha kész a puding, hűlni hagyjuk, majd ha hideg, hozzáadjuk a margarinnal jól kikevert porcukrot. Én 26 cm-es tortaformában sütöttem. A kakaós 4-4.5 cm magas. A sima 5 cm magas – szokott lenni. Alacsony hőfokon, maximum 150 °C-on süssük. Igen, tovább fog így tartani a sütés, de ha forró a sütő, túl hamar sül meg a széle ami így már nem tud tovább növekedni, így a keletkező gázok a torta közepéből szabadulnak ki, óriási púpot képezve. Alacsony hőfokon szép egyenletes lesz. A csatos tortaforma aljára sütőpapírt teszek. A karika legyen magas és nem tanácsos olajozni/vajazni, mert akkor a torta nem tud “felfelé kapaszkodni”. A csurgatáshoz, a vágott csokit leöntjük a tejszínnel és simára keverjük. Hűlni hagyjuk. Egy vastag zacskóba önjük és a végén pici lyukat vágunk.
Összeállítás:
1. 2 darab piskótalapot sütünk amiket hűlés után lapjában félbevágunk.
2. A lapokat a krémmel felváltva rétegezzük.
3. A csokival lecsurgatjuk és díszítjük.
Németh-Szőke Henrietta receptje.
Látogassátok meg Heni a konyhában oldalt , ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept, a szerző engedélyével került feltöltésre!