A világos piskóta elkészítési módja:
- 23 dkg vaj
- 23 dkg porcukor
- 6 tojás
- 1,5 csomag sütőpor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg liszt
- 4-5 evőkanál víz
23 dkg vajat 23 dkg porcukorral habosra keverünk. 6 tojássárgáját egyenként hozzáadjuk, mindegyikkel jól kikeverjük. Hozzáadunk 1,5 csomag sütőporral, 2 csomag vaníliás cukorral elkevert 25 dkg átszitált lisztet. Végül a 6 tojás keményre vert habját forgatjuk bele óvatosan. Valószínűleg kell még hozzá 4-5 evőkanál víz, hogy kellemes (kissé folyós), lágy tésztát kapjunk. Vajazott, lisztezett tepsibe öntjük. Tűpróbáig sütjük. Hűlés után 2 vagy 3 darabra vágjuk és töltjük. Tepsiméret: 30 × 36 cm.
Úgy lesz belőle csokis piskóta, hogy 4 evőkanál kakaóport átszitálunk, megmérjük, és annyival kevesebb lisztet veszünk. A többi ugyanaz. Mindenki maga dönthet, hogy világos, avagy csokis tésztát szeretne-e a süteményhez.
Töltelék:
- 3 csomag csokoládés pudingpor
- 8-9 dl tej
- ízlés szerint cukor
- 20-25 dkg vaj
- kakaópor
A 3 pudingporból, az előírtnál kevesebb tejjel (8-9 dl) és ízlés szerinti cukorral pudingot főzünk. Én 20-25 dkg vajat, vagy margarint is dobok a tejbe. A pudingporba keverjünk még egy kis átszitált kakaót, vagy instant kakaóport is. Kicsit hűtsük le és töltsük meg a piskótalapokat úgy, hogy a tetejére is kerüljön belőle. A tetejét szórjuk meg tortadarával, vagy reszelt csokival, de akár olvasztott csokival is díszíthetjük, ahogy én tettem.
Csuhaj Tiborné receptje.