- 7 tojás
- 29 dkg cukor
- 29 dkg finomliszt
- 8 evőkanál napraforgó olaj
- 1 teáskanál sütőpor (vagy szódabikarbóna)
- 1 csipet só
A csokoládékrémhez:
- 6 evőkanál liszt
- 6 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 30 dkg cukor
- 4 tojás
- 6 dl tej
- 25 dkg vaj
A vaníliás krémhez:
- 3 evőkanál liszt
- 3 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg vaj
- 10-15 dkg porcukor
A díszítéshez:
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál napraforgó olaj
- 5 dkg fehér csokoládé lereszelve
- marcipánfigurák, dekorcukor
A piskótához a tojások fehérjét felverjük a sóval, majd a cukrot hozzáadva kemény habbá verjük. Beletesszük a tojások sárgáját, az olajat és a szódabikarbónát, amivel szintén tovább verjük, de csak addig, amíg a tojássárga és az olaj teljesen elkeveredik a fehérjében. Végül kanállal óvatosan beleforgatjuk a lisztet, hogy a hab ne törjön meg. Kivajazott, lisztezett 26 centiméter átmérőjű tortaformába öntjük, elsimítjuk, és 180 °C-on, alsó-felső sütésen aranybarnára sütjük körülbelül 30 perc alatt, de ez sütőtől függ. Sütőpapírral bélelt tepsiben is süthetjük. A csokikrémhez a lisztbe keverjük a kakaóport és a cukrot, majd habosra keverjük a tojást, és összedolgozzuk vele. Felhígítjuk tejjel, és lassan, kis lángon elkezdjük főzni, egészen addig, amíg krémessé válik. A krémet főzés közben folyamatosan kevergetni kell, hogy ne legyen csomós. Mikor elkészült, kihűtjük, és ha langyos, belekeverjük a vajat. A kihűlt piskótát 3 lapra vágjuk majd megkenjük őket a krémmel. Annyit hagyjunk, hogy a torta tetejét és az oldalát is vékonyan be tudjuk vonni vele. A megkent tortát kevés időre a hűtőbe tesszük. Közben a csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, belekeverjük a tejszínt, és habverővel habosítjuk, akkor jó, ha egyenletesen sima az állaga. A tűzről levéve adjuk hozzá az étolajat, ezzel vonjuk be az egész tortát. Azért jó kicsit a hűtőbe rakni, mielőtt a mázzal leöntjük, mert a hideg tortán hamarabb megdermed a csoki. Ha ezzel kész vagyunk, tegyük vissza a hűtőbe. Közben készítsük el a fehér krémet a díszítéshez. A lisztet keverjük ki hideg tejjel, majd a többit tegyük fel forrni, és a pépből főzzünk sűrű krémet folyamatos keverés mellett. Kihűtjük, hozzáadjuk a kétfajta cukrot, és tetszés szerint kidíszítjük vele a tortát. A fehér csokoládét lereszeljük, és azzal is meghintjük a tetejét. Az oldalát én dekorcukorral tettem még hangulatosabbá.
Mészáros Erika receptje.