A tésztához:
- 25 dkg margarin
- 20 dkg kristálycukor
- 5 tojássárgája
- csipet só
- 40 dkg finomliszt
- 1/2 csomag sütőpor
A töltelékhez:
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 8 evőkanál kristálycukor
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dl tej
- 40 dkg tejföl (20 %-os)
- 5 tojásfehérje kemény habja
A díszítéshez:
- 1 dl meggylé
- 2 evőkanál étkezési keményítő
Először a tölteléket készítjük el. A vanília pudingporokat a cukorral és 1 dl tejjel simára keverjük, majd hozzáadagoljuk a többi tejet is, és felfőzzük. Tűzről levéve, hozzákeverjük a tejfölt és a citrom reszelt héját is. Csomómentesre keverőgéppel kevertem ki. Majd ezután egy fakanállal apránként hozzákeverjük a keményre vert tojásfehérje habját. Félretesszük.
A tésztához a margarint a kristálycukorral és a tojássárgákkal habosra, krémesre keverjük, majd a lisztet egy tálba tesszük, a sót elkeverjük benne, és krémes masszával összegyúrjuk. Egy 25 × 39 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, a tésztánkat beletesszük. Egy kissé lágyabb a tészta, így nem sodortam, hanem a tepsiben egyenletesen szétnyomkodtam. 200°C-ra melegített sütőben 10 percet elősütöttem. Kivettem a tepsit, és a tölteléket egyenletesen ráöntöttem, elsimítottam. A meggylét a keményítővel összekevertem, 1-1 pettyeket cseppentettem a tetejére, majd egy fogpiszkálóval egy kissé széthúzkodtam a krémen, de ez el is maradhat. Visszatettem a sütőbe, és még kb. 30 percet sütöttem.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!