Csupa-csupa A-vitaminos, őszi almás-répás csigák várnak arra a konyhapulton, hogy a gyerkőcök jól megegyék őket. Igaz, Dorkám egy darabig még eltologatta őket, hátha elindulnak, és édesen énekelt is nekik biztatásképpen. 🙂 S mivel nem voltak hajlandók mozdulni, maradt az üres pocakba való landolás egy bögre hideg tej kíséretében.
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 dl langyos tej
- 1 teáskanál cukor
- 1 mokkáskanál só
- 15 dkg sütőtökpüré (sült tök turmixolt húsa)
- 10 dkg olvasztott vaj
- 1 dkg friss élesztő
A kenéshez:
- 1 tojás, vagy tej
A díszítéshez:
- 3 szál spagetti (száraztészta)
- 16 szem mazsola
A töltelékhez:
- 3 közepes savanykás alma
- 1 sárgarépa
- 1 evőkanál méz (vagy cukor)
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
- 5 dkg vaj
- fél citrom leve
- 1 evőkanál búzadara
Langyos cukros-sós tejben felfuttatom az élesztőt, lisztben elkeverem a sütőtökpürét és az olvasztott vajat. Beleütöm a tojást, és az élesztős tejjel együtt simára dolgozom. Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztem (kb. 20 perc).
Közben elkészítem a tölteléket. Meghámozom és nagy lyukú reszelőn lereszelem a sárgarépát + az almákat, citromlével meglocsolom, ezután vajat hevítek lábasban és fedő alatt puhára párolom mézzel (vagy cukorral, avagy ízlés szerint édesítővel ), szegfűszeggel és fahéjjal ízesítem. Amikor megpuhult, leveszem a tűzről és 1 evőkanál búzadarát keverek a masszához, amit hagyok megdagadni a gőzben (felszívja a gyümölcs nedvességét).
A sütőt előmelegítem 180°C-ra, egy tepsit sütőpapírral kibélelek.
A kelt tésztát 8 cipóra vágom és egyenként téglalap alakúra nyújtom. Hosszabbik szélére 2 teáskanálnyi tölteléket kanalazok, majd szorosan feltekerem. Ezután mindkét végét borítékszerűen kicsit visszahajtom (ne jöjjön ki a töltelék), majd csiga alakban 2/3 -ad részig feltekerem. A lelógó 1/3 részbe szúrom a szemeket (kb. 4 cm-es spagettidarabra 1-1 szem mazsolát teszek). Lekenem csigákat tojással vagy tejjel. 10 perc tészta pihentetés, majd az előmelegített sütőben 180°C-on, középső rácson 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm.
Jó étvágyat! 🙂
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.