A nagymamám lekvárja! Valóban, a sváb nagymamám mindig nagyon finom lekvárt készített! Nagyon fontos, hogy érett, egészséges legyen a gyümölcs! Az arányokat ízlésed szerint alakíthatod, nálam a 3 kg meggyhez az 1 kg cseresznye nagyon bejött!
- 3 kg meggy
- 1 kg cseresznye
- 60 dkg cukor/gyümölcs kg
- 1 citrom leve
A megtisztított, kimagozott gyümölcsöt megmérjük, összeaprítjuk és odatesszük főzni. Jól elfőzzük (attól függ, milyen állagút szeretnél, ezt időre nem tudom megmondani). Ezután gyümölcskilónként 60 dkg cukrot és 1 citrom kifacsart levét hozzáadjuk, és forrástól számított fél órát még főzzük. A tűzről levesszük, mennyiségtől függően nátrium benzoátot adunk hozzá, majd forrón üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Réti Andrásné Judit receptje.