- cseresznye
- cukor
- víz
Kiforrázott, tiszta üvegekbe annyi megmosott, szárától megfosztott gyümölcsöt teszünk, amennyi csak befér. Közben az üvegeket rázzuk meg, hogy minél többet rakhassunk beléjük. Egy kg gyümölcsre kb. 30-35 dkg cukrot számítva főzzünk szirupot annyi vízzel, mint amennyi a gyümölcs fele (tehát egy literes üveg gyümölcshöz kb. fél liter vízből). A szirupot jól forraljuk fel, a habját szedjük le, majd öntsük az üvegekbe rakott gyümölcsre, és azonnal kötözzük le. Az üvegeket nem kell egészen teleönteni a sziruppal, mert a gyümölcs is enged levet. Nedves gőzben 6-8 percig forraljuk, majd a vízben hagyjuk kihűlni.
Ugyanígy tehetünk el meggyet, ribiszkét, szilvát, somot, a savanyúbb gyümölcsökre 40-45 dkg cukrot számítva.