Családom minden apraja és nagyja rajong az almás finomságokért. Ezért is örültem meg annyira ennek a csuda finomnak tűnő receptnek. Apróbb változtatásokat eszközöltem, mert a két legnagyobb fiúnál mumus a mazsola a sütikben… 🙂 Tehát ez kimaradt! Valamint a vaníliapuding is abszolút opcionális, nem az eredeti recept része. Első látásra beleszerettem… és nem csalódtam… finom omlós tészta, vajpuha krémes illatos almával …hmm…
Kb. 50 db készül ebből a mennyiségből.
Tészta:
- 200 g puha vaj
- 120 g porcukor
- 2 tojás
- 100 ml tej
- 8 g sütőpor
- csipet só
- 2 teásaknál vanília eszencia
- 1 citrom reszelt héja
- 500 liszt
Töltelék:
- 6 közepes alma (egyenként kb. 200 g)
- 3 evőkanál cukor (ízlés szerint)
- 3 teáskanál őrölt fahéj
- 5 szem kardamom (mézeskalács fűszerkeverékkel is tökéletesen működik, csak ez esetben hagyjuk el a fahéjat)
- 1/2 citrom leve
- diónyi vaj
- kb. 30 ml víz
A tésztát nem az eredeti recept szerint előző este, hanem a sütés napján állítottam össze (finom lett így is). Ehhez a puha vajat habosra kevertem a cukorral, ezután a tojással, majd a tejjel is. A legvégén adtam hozzá a sót és a vanília eszenciát. Hozzászitáltam a lisztet és a sütőport, belereszeltem a citrom héját, és puha tésztát gyúrtam (nekem kellett még egy csipetnyi liszt, mert ragadt). Nejlonzacsiba csomagolva hűtőszekrénybe tettem pihenni 1 órát. Sütés előtt kivettem szobahőre, hogy felmelegedjen a tészta.
Eközben elkészítettem a tölteléket, amihez az almákat megmostam, megtisztítottam, nagy lyukú reszelőn lereszeltem. A citrom levét rácsavartam és kevés vízzel, fahéjjal, cukorral, kardamonnal együtt kis lángon diónyi vajon megpároltam. A tésztát kb. 3 mm vékonyra nyújtottam, ezután 12-15 cm-es kockákra vágtam, majd ezeket átló mentén feleztem, így 2 háromszöget kaptam. A háromszög egyforma száraival párhuzamosan 2- 2 bevágást ejtettem, a kihűlt tölteléket a tészta közepére helyeztem (kevés vanília pudingot is csempésztem mellé), majd előbb az egyik oldalról, aztán a másikról is ráhajtottam a 2 csücskét. Sütőpapíros tepsire sorakoztatva, előmelegített sütőben 180°C-on, légkeverésen, kb. 15 perc alatt sültek szép világos barnára. Rácsra sorakoztattam a papucskákat hogy hűljenek, utána porcukorfelhővel beborítottam mindegyiket.
A tésztája frissen isteni ropogós volt, másnapra kicsit megpuhult, ami az ízélményt viszont cseppet sem csorbította! 😉 Népes családomnak nagyon ízlett, ezért többször is el fogom készíteni! A receptért köszönet EgyCsipetnek!
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.