- 3 nagy tojás
- 180 g illatos méz (pl. hársméz)
- 200 g cukor
- 1/2 teáskanál tiszta vanília kivonat
- 1/2 teáskanál tiszta mandulaolaj
- 1 csipetnyi só
- 300 g egész, hámozatlan mandula
- 335 g korpás liszt
Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra. Egy habverővel felszerelt elektromos mixer táljában verjük fel a tojásokból, a mézből, a cukorból, a vanília és mandulakivonatból és a sóból álló keveréket közepes sebességen addig, míg megfelelően el nem keveredik, kb. 2 percig. Egy fakanállal elegyítsük a keverékbe az egész mandulákat. Evőkanalanként adagoljunk hozzá annyi lisztet, hogy lágy tésztát kapjunk. Meglisztezett kézzel osszuk a tésztát négyfelé. A tésztának nagyon lágynak és ragadósnak kell lennie. Mindegyik darabból formáljunk kb. 25 – 30 cm hosszú, 6 – 8 cm széles téglákat. Helyezzük el őket egy teflonnal bevont sütőlapon. Süssük őket világosbarnára, kb. 25-30 percig. Vegyük ki a darabokat a sütőből és egy másik, hideg sütőlapon hűtsük őket kb. 10 percig. Ezután egy fa vágódeszkán éles késsel, keresztben szeleteljük fel őket kb. 1 cm vastag szeletekre. Ezután élükre állítva helyezzük őket vissza a sütőlapra, és süssük őket tovább 10-15 percig, míg sötét aranybarnák nem lesznek. Vegyük ki a szeleteket, és egy fémrácson hűtsük le.
A szeletek szárazak és ropogósak lesznek. Légmentesen záró fémdobozban hetekig eláll. Az eredmény kb. 60 szelet ropogós krokett.
Lahi receptje.