A tésztához:
- 5 dkg élesztő
- pici cukor
- 1/2 liter tej
- 2 dl joghurt
- egy jó csipet só (ne legyen túl sós, mert ebből készül az édes tészta is)
- kb. 80 dkg liszt
A kenéshez:
- 25 dkg margarin (annyira olvasszuk meg, hogy ne legyen híg, de jól kenhető legyen)
A töltelékhez:
- az édeshez 10 dkg zabpelyhet, tört mogyorót, kakaót, 10 dkg olvasztott csokoládét és annyi tejet (tejszínt) kevertem össze, hogy keményebb masszát kapjak; a tetejére, miután tojással lekentem, csokoládédarát szórtam
- a sóshoz csíkokra vágott sajt szükséges, a tetejére pedig lenmagot és napraforgómagot szórtam, miután lekentem tojással
Az élesztőt a kicsi cukorral és egy kevés tejjel felfuttatjuk, majd a többi anyaggal és annyi liszttel kidolgozzuk, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Lehet géppel vagy kézzel. Ezután, ha egy kicsit kelt, 12 db gombócot formálunk, a deszkán egy kicsit kidolgozzuk, majd lelapítjuk, és mire végzünk mindegyikkel, már az elsőt nyújthatjuk is. Egyenként kb. nagy lapostányér nagyságú kerek tésztát nyújtunk.
Az első tésztát megkenjük a margarinnal, és egy kicsit megpergetjük sóval, majd a jön a második elnyújtott lap, amit az első tetejére teszünk, kenés, sózás, harmadik lap, rá a második lap tetejére, kenés, sózás, és most felszeljük, mint a tortát 16 szeletre. Mindegyik végeire egy csík sajtot rakunk, és elkezdjük kívülről befelé feltekerni sorban mindet, majd még egyszer megismételjük ezt az egész műveletet. A kifliket tepsibe rakjuk, lekenjük tojással, és megszórjuk a magvakkal.
Az édes tésztát is ugyan úgy készítjük el, annyi különbséggel, hogy amikor a lapot lekenjük, cukorral (vagy édesítővel) megszórjuk. Amikor a három lap egymáson van, megkenjük a felső lapot is margarinnal, és megszórjuk cukorral, majd pontosan úgy vágjuk fel, mint a sósat, és a végeire elosztjuk a csokoládés masszát. Kívülről befelé ezeket is feltekerjük.
Mehet a sütőbe. Annyit kel, amíg a sütő bemelegszik, és 175°C-on kb. 40 perc alatt kész. (Én egy kicsit tovább hagytam, kár volt, mert egy kicsit szárazabb lett, de nagyon finom így is, csak jó fog kell hozzá.) Jó étvágyat hozzá!
Az alaprecept Robert Mészárostól való, Vinczéné Kata készítette és küldte el.