Piskóta:
- 6 tojás
- 25 dkg cukor
- 25 dkg liszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 9 evőkanál forró víz
- egy citrom reszelt héja
Citromkrém:
- 5 tojásfehérje
- 25 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 1 citrom leve
A piskótához szétválasztjuk a 6 tojásfehérjét a sárgájától, a fehérjét egy kevés cukorral robotgéppel kemény habbá verjük. A sárgáját 25 dkg cukorral robottal a legmagasabb fokozaton elkezdjük verni, közben 2-3 kanalanként adagoljuk hozzá a forró vizet. Ha feloldódott a cukor benne, akkor felválva beleforgatjuk a sütőporos lisztet és a kemény habot. A gázsütő tepsijét zsírozzuk, lisztezzük, majd beleöntjük a masszát. Közepes lángon 35-40 percig sütjük. Közben ne nyissuk ki a sütő ajtaját!
Ha megsült a piskótánk, vegyük ki hűlni, majd vágjuk félbe, aztán a 2 darabot is vágjuk harántban félbe, hogy 4 piskótalapot kapjunk. Szép magas lesz a tészta, éles, hosszú pengéjű késsel jól vágható.
A krémhez az 5 tojásfehérjét egy habüstben verjük fel, adjuk hozzá a cukrot, és gőz felett verjük kemény habbá. A citromlevet cseppenként adjuk hozzá, majd hagyjuk kihűlni. Addig a 15 dkg vajat habosra verjük, és apránként hozzákeverjük a habhoz. A 4 piskótalapot megtöltjük a krémmel, nem túl vastagon, hogy a tetejére és az oldalára is jusson. Ezután a megmosott, és vékonyra szeletelt citromkarikákkal kidíszítjük a tetejét, és vékonyan meghintjük porcukorral. Jó ha egy éjszakát áll a hűtőben!
Megeshet, hogy a krém a citromtól megtúrósodik, ilyenkor gyenge gőz fölött addig keverjük, míg kisimul. (Nekem nem túrósodott meg!)
Nemesné Kisander Ilona receptje.