Tészta:
- 6 tojás
- 12 dkg porcukor
- 17 dkg liszt
- körülbelül 4 evőkanál víz
- 6 g sütőpor
Citromos krém hozzávalói:
- 3 csomag citrom ízű pudingpor vagy 120 g kukorica keményítő
- 5 dl víz
- 25 dkg kristály cukor
- 2 tojás
- 30 dkg teavaj
- 1 citrom reszelt héja
- 2 citrom leve
Valamint:
- eperdzsem
Tészta elkészítése: A tészta hozzávalóiból négy egyforma lapot sütök. Két laphoz a piskótát egyszerre keverem ki, majd elosztom két 30 x 40 cm-es tepsibe. Gyorsan megsülnek, mert vékonyak a lapok. A tojásokat szétválasztom, egy csipet sóval keményre verem a tojások fehérjét, majd kikeverem a tojások sárgáját, a porcukrot, a vizet. A sárgájába beleszitálom a lisztet a sütőporral, és már csak keverő lapáttal átkeverem. A masszát elosztom két felé, a tepsikbe öntöm és előmelegített sütőbe készre sütöm. Körülbelül 8-9 perc alatt sül meg. Még langyos állapotában leveszem a lapokról a sütőpapírt és hagyom kihűlni.
Krém elkészítése:A krémhez 5 dl vizet a kristálycukorral felteszem egy edénybe a tűzhelyre. A tojásokat jól felverem és apránként hozzáadom a pudingokat és a vizet, úgy hogy sima legyen. Beleöntöm a cukros vízbe és sűrű péppé főzöm. A szoba hőmérsékletű vajat kihabosítom, és apránként hozzáadagolom a pépet és egy citrom reszelt héját és a két citrom levét. A citrom ízlés szerint adagolandó, meg kell kóstolni.
Összeállítás: lap-eperdzsem-lap-citromos krém-lap-eperdzsem-lap
Amikor kész, beteszem a hűtőbe dermedni. A krémből kihagyok egy keveset, melyet majd a süti tetejére kenek. Mikor megdermedt a süti, felszeletelem és díszítem.
Császár Eta receptje az Eta hagyományos tortái oldalról.