- 2 tojás
- 1,8 dl olaj
- 1,8 dl tej
- fél csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál mák
- 18 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- fél teáskanál só
- fél teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál sütőpor
- 3 evőkanál frissen reszelt citromhéj
- a citrom leve
- 3 dkg cukor
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Zsírozzunk ki egy magas oldalú tepsit (pl. őzgerincformát). Egy nagyobb tálban keverjük össze a tojást, az olajat, a tejet, a vaníliás cukrot és a mákot. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a cukrot, a sót és két evőkanál citromhéjat, majd adjuk hozzá az előzőekhez. Öntsük a keveréket tesibe. Süssük kb. 50-60 percig, majd szúrjunk fogpiszkálót bele, hogy ellenőrizzük, jól átsült-e. Ha már nem ragad rá a tészta, akkor elkészült.
Miközben sül, keverjük össze a citromlevet, a megmaradt egy kanál citromhéjat és a 3 dkg cukrot egy kis tálban, majd az éppen a sütőből kivett tésztára lassan öntsük rá. Még 10 percig hagyjuk a tepsiben, majd kivéve belőle, hagyjuk teljesen kihűlni.
Koltai Éva receptje.