6 db mini savarin készül ebből a mennyiségből.
A tésztához:
- 12 dkg rétesliszt
- csipet só
- 2 dkg cukor
- 1 teáskanál szárított élesztő
- 1 bio citrom reszelt héja és leve
- 2 tojás
- 5 dkg olvasztott, de nem meleg margarin
- 3 evőkanál meleg tej
A sziruphoz:
- 1 citrom leve
- 20 dkg cukor
- 1 dl víz
- 1 kávéskanál darabolt gyömbér
A díszítéshez:
- 2 dl tejszín
- bármilyen friss vagy mirelit gyümölcs
Szükséges még:
- 6 darab mini savarin forma
- sütőlemez
- nagy tál
A tészta hozzávalóit egy keverőtálba teszem és a dagasztójával simára kikeverem a tésztát. A szilikonos formákat félig megtöltöm a tésztával, majd kb. 30 percig kelesztem langyos helyen, de csak addig amíg a tészta teteje majdnem eléri a forma szélét.
Amíg kelnek a tésztáim, addig a szirupot elkészítem. A cukrot egy tálba teszem, és a citrom levével, a vízzel, a gyömbérrel felforralom, majd kis lángon gyöngyözésig főzöm, amíg besűrűsödik. A már megkelt kis tésztánkat 190°C-os előmelegített sütőben egy sütőlapon 10-15 percig aranysárgára sütöm. Kiöntöm a formából, egy tálra teszem, és ekkor meglocsolom a langyos sziruppal addig, amíg az egészet beissza. Ezután átrakom egy tálcára, és felvert tejszínhabbal, valamint gyümölccsel díszítem.
Domján Mária receptje.