- 50 dkg liszt
- 25 dkg áttört, főtt burgonya
- 2,5 dkg élesztő
- 2-3 dl tej
- só
50 percig kelesztjük a tésztát, majd olajba mártott pogácsaszaggatóval kiszurkáljuk. Olajjal lekenjük és 15 percig pihentetjük (a szélét 1-2 helyen bevágva azért, hogy ne ugorjon össze).
Orsi tapasztalatai a recepttel kapcsolatosan:
Az élesztőt nem kell külön felfuttatni, tehát minden hozzávalót összedolgozunk, majd dagasztjuk. Mivel a lehető legkevesebbet akarok utána takarítani, én nem szaggatom, hanem egyszerűen kis cipókat tépek ki a tésztából. Ezek kb. 7,5 cm átmérőjűek, s másfél, két cm magasak (cipóvá persze én alakítom). Fontos, hogy olajozott tányérra tegyük. Nem szoktam a széleit bevágni. Forró olajban kell kisütni. Egy „cipót” a kezembe veszek, majd a belsejéből kiindulva széthúzom. Így a közepe jóval vékonyabb lesz, mint a széle. nagyon hamar kisül, félidőnél meg kell fordítani. Hogy ne legyen nagyon olajos, papírkéztörlőre szedem ki.
Erősné Hernádi Anikó receptje.