Tészta:
- 8 tojásfehérje
- 8 tojássárgája
- 160 g kristálycukor
- 200 g liszt
Vaníliakrém:
- 4 tojássárgája
- 6 evőkanál liszt
- 4 evőkanál cukor
- 6 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 150 g porcukor
- 250 g margarin
Továbbá:
- 200 g kókuszreszelék
- 1 evőkanál kakaópor
- 0,5 dl rum
- 1 tábla tortabevonó csokoládé
A tésztához a tojásfehérjéket a kristálycukorral kemény habbá verjük. Fakanállal beleforgatjuk a tojáshabba a tojások sárgáját, majd kis adagokban hozzákeverjük a lisztet is. Addig keverjük – lassú, óvatos mozdulatokkal -, míg sima masszát nem kapunk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük. Ha kisült meglisztezzük, majd a tetejére fordítva kb. 1 órahosszáig hagyjuk hűlni, végül két lapra vágjuk.
A krémhez a tejben elkeverjük a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd lassan a lisztet is, végül sűrűre főzzük. Langyosra hűtjük. A margarint kihabosítjuk a porcukorral, majd hozzákeverjük a vaníliakrémet. A krémet két részre osztjuk. Az egyik felébe keverjük a kókuszreszeléket (de a tetejére hagyjunk egy keveset), a másik felébe pedig a kakaóport és a rumot. A piskótalapot megkenjük a fehér, majd a barna krémmel és ráhelyezzük a másik lapot. A tetejét bevonjuk olvasztott csokival és megszórjuk kókuszreszelékkel.
Mutatós és nagyon finom sütemény!
Czine Zsuzsanna receptje.