Tészta:
- 1,5 bögre liszt
- 3/4 bögre búzadara
- 2 kávéskanál szódabikarbóna
- csipet só
- 1,5 bögre porcukor
- 1,5 bögre natúr joghurt
- 3 tojás
- 1 citrom
Szirup:
- 1,5 dl víz
- 15 dkg cukor
- 1 citrom
Feltét:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3 dl tej
- ízlés szerint cukor
- kókuszreszelék
A méréshez használt bögre mérete 3 dl. Első lépésben készítsünk elő egy 25 × 39 cm-es tepsit, amiben majd sütünk, és béleljük ki sütőpapírral. A sütőt melegítsük elő 170°C-ra. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a grízt, a szódabikarbónát, a porcukrot és a sót. Vegyünk elő egy másik keverőtálat, és ebben öntsük össze a joghurtot, a tojásokat, majd reszeljük hozzá a citrom héját, a levét, és egy habverővel jó alaposan dolgozzuk össze. Ekkor a két tál tartalmát öntsük egybe, és egy fakanállal keverjük össze. A masszát öntsük bele a tepsibe, és 35 perc alatt közepesen meleg sütőben süssük szép aranysárgára. Amikor megsült, vegyük ki a sütőből és borítsuk ki a tepsiből egy tálcára.
Készítsük el a citromos szirupot: a vizet öntsük bele egy lábosba, és helyezzük rá a tűzre. Keverjük bele a cukrot, a citrom reszelt héját és egy kevés levet, majd szép fokozatosan melegítsük össze. Utána kb. 4-5 percig forraljuk, majd húzzuk le a tűzről. Az így elkészült szirupot kanalazzuk rá a meleg tésztára. A feltéthez a vaníliás pudingport a tejjel, cukorral keverjük simára és főzzük fel, majd öntsük rá a sütemény tetejére, és szórjuk meg kókuszreszelékkel. Tálalás előtt tegyük 1 órára a hűtőbe, majd szeleteljük kockákra.
Megjegyzés:
A sütemény kétharmad részére tettem vaníliás pudingot, a megmaradt részt üresen hagytam, majd tejszínhabbal és kókuszos csokival díszítettem. Nagyon finom pikáns bögrés sütemény, akár hétvégére, akár ünnepekre.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!