Tészta :
- 35 dkg liszt
- 10 dkg darált dió
- csipet só
- 22 dkg hideg vaj / margarin
- 8 dkg porcukor
- 3 tojássárgája
Töltelék :
- kb 30 dkg málnalekvár
Tetejére :
- 40 dkg cukor
- 2 dl víz
- 1, 5 kkiskanál ecet ( 20 % – os )
- pár csepp piros ételszínező
A tésztához a száraz hozzávalókat összevegyítjük és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és az egészet tészává gyúrjuk. ( ha szükséges kevés vizet adjunk hozzá )
A tésztát 3 egyforma részre osztjuk és folpackba tekerve legalább 60 percre hűtőbe tesszük. A sütőt 180 °C – ra előmelegítjük. Mindhárom tésztából kb 22 cm – es átmérőjű lapokat nyújtunk, villával megszurkáljuk és sütőpapírral fedett tepsi hátán külön – külön, kb 13 – 15 perc alatt megsütjük.
A lekvárt meglangyosítjuk és betöltjük vele a kihűlt lapokat, ezután vékonyan bekenjük a torta tetejét és az oldalát is. Egy éjszakán át hideg helyen pihentetjük.
A fondanthoz a cukrot a vízzel és az ecettel egy tiszta lábasba tesszük, felforraljuk, majd alacsony lángon párszor átkeverve kb 15 percig gyöngyöztetjük. Akkor lesz jó, ha már a szirupból két ujjunk közt szálat tudunk húzni. Ezután áttöltjük egy üvegtálba és párszor átkeverve hűtjük. Ha a fondant már szépen kifehéredett de még folyós állagú hozzáadunk pár csepp színezéket.
A tortát egy rácsra helyezzük és a közepétől kiindulva ráöntjük a fondant és hagyjuk hogy az oldalára is lecsurogjon.
Baloghné Kele Judit receptje. Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!