- 2 kg birsalma (birskörte)
- 80 dkg kristálycukor
- 10 szem szegfűszeg
- 2 citrom
- üvegenként késhegynyi nátrium-benzoát
A birsalmát megmossuk. Tálba tesszük, majd annyi vizet öntünk rá, amennyi csak szűken lepi el. A vizet megmérjük. A szükséges mennyiségű tiszta vízbe belecsavarjuk a citromok levét A birsalmát meghámozzuk, kicsumázzuk, és gerezdekre vágva azonnal citromos vízbe tesszük, hogy ne barnuljon meg. A szűrőkanállal leszűrt gyümölcsöt üvegekbe rakjuk. A cukrot beleszórjuk a citromos vízbe, és csak annyira melegítjük fel, hogy a cukor feloldódjon. A szegfűszeget és a levet elosztjuk a gyümölcsön, mindegyikre rászórunk egy késhegynyi tartósítót, és az üveget légmentesen lezárjuk. Gőzölő fazékba tesszük. A víz forrásától számított 40 percig gőzöljük, majd fogókesztyűvel kivesszük a forró vízből, és 24 órára száraz gőzbe tesszük Másnap végleges helyére állíthatjuk.
Nemcsak édességként, hanem húsok mellé köretként is fogyasztható finom befőtt.