- 50 dkg liszt
- 8 dkg zsír
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag szalalkáli
- csipet só
- 1 tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 1 dl tej
Krém :
- 40 dkg cukor
- 1 liter tej
- 8 evőkanál rétesliszt
- 20 dkg vaj
A szalalkálit a langyos tejben feloldjuk. A száraz hozzávalókat összevegyítjük és elmorzsoljuk benne a zsírt, hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és a feloldott szalalkálit. Az egészet összegyúrjuk ( ha a tészta lágy, liszttel ha kemény, tejföllel korrigáljuk ) . A tésztát 5 részre osztjuk, gombócokat formálunk belőle és folpackkal letakarjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 °C – ra majd a gombócokat lisztezett deszkán egyenként, kb 20 x 30 – as lappá nyújtjuk. A lapokat zsírozott, lisztezett tepsi hátán egyenként 8 – 10 perc alatt megsütjük.
A cukrot egy nagyobb lábasban elkezdjük karamellizálni, amikor már szép borostyánszínű, hozzá öntjük a tejet és addig forraljuk amíg a karamell teljesen felolvad. Ezután simára keverjük benne a lisztet és sűrűre összefőzzük. Levesszük a tűzről, hagyjuk egy kicsit hűlni majd összekeverjük a vajjal.
A krémmel betöltjük a lapokat és hideg helyen egy éjszakán át puhulni hagyjuk.
Másnap felszeleteljük és porcukorral hintve kínáljuk.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!