- 1 kg liszt
- 1 késhegynyi sütőpor
- csipetnyi só
- 1,5 dl tejben felfuttatott 2,5 dkg élesztő
- 25 dkg margarin
- 2 dl tejszín
- 10 dkg porcukor
- 6 tojássárgája
- vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
Töltelék:
- 20-20 dkg darált dió és mák
- ízlés szerint fahéj, rum, mazsola, citromhéj
- 6 tojásfehérje
- pár csepp citromlé
6 rúd lesz ebből a mennyiségből. A margarint a 10 dkg porcukorral, a tojások sárgájával habosra kell keverni, ebbe kerül a vaníliás cukor és a citrom héja. Mikor jól kikevertük, a többi hozzávalót hozzáadjuk, legutoljára a lisztet. Jól ki kell dolgozni, könnyű, finom tésztát kapunk és 6 db cipóba osztjuk, letakarjuk és 1 órán át hűvös helyen pihentetjük.
A darált diót és mákot ízlés szerint cukrozunk és ízesítünk (pl. fahéjjal, rummal, mazsolával a diót, reszelt citromhéjjal a mákot). A tojások fehérjét pár csepp citromlével habbá verve hozzátesszük a dióhoz ill. mákhoz, és az elnyújtott tésztát megtöltjük.
A megtöltött rudakat kikent tepsibe tesszük. (Ne legyenek szorosan és közéjük is ajánlott egy kis margarint tenni.) A tepsiben hideg helyen fél órát pihenjen, utána a tetejét tojássárgájával meg kell kenni. Jó meleg sütőben kb. 25-30 perc alatt megsül. Ha elzárjuk a sütőt, utána 10 percig nem szabad kinyitni.
Cukrászdai minőségű finom bejgli szeletek lesznek belőle, letakarva akár 2 hétig is omlós marad.
Veresné Süle Éva receptje.
Kép forrása: Sziszi konyha