- 1 lat fehér mákmag
- 1 lat zab
- 3 lat törött bors
- kevés borágó és fehér mályvagyökér
- 2 lat tengeri szőlő
- liktárium
Bizonyára érdekelni fogja kedves háziasszonyainkat, hogy elődeink, nagyanyáink miként főzték ezt az italt, ha férjük idegei elernyedtek, elbágyadtak. A recipe 1845-ben adatott nyilvánosságra Czifrai István szakácsmester jóvoltából. A recipe így hangzik: Végy egy lat (egy lat = 1,75 dkg) fehér mákmagot, egy lat zabot, három lat törött borsot, kevés borágót és fehér mályvagyökeret, főzd mind együtt 3 itce (egy itce = 0,8 l) vízben egy álló óra hosszáig. Szűrd át szitán, adj hozzá 2 lat tengeri szőlőt és habzó liktáriumot.
Ezt a ritkító, hivesítő italt ihatod álmatlanságban, mellgörcsben és bágyadtságban.
Kép forrása: Pinterest