A Web Cukrászda háziasszonya, Andi ihlette ezt a finom és omlós sós ropogtatnivalót. Nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik! Változtattam kissé a felálláson, de a végeredmény nagyon is szerethetőre sikeredett! 🙂
- 40 dkg finomliszt
- 15 dkg margarin
- 1 teáskanál só
- 1 tojás (+1 a kenéshez)
- 1 csomag sütőpor
- 20 dkg bacon szalonna
- 2 evőkanál tejföl
A szalonnát apró darabokra vágom és zsírjára lepirítom, félreteszem. A lisztben elkeverem a sót és a sütőport, majd a vajat és a tojást elmorzsolom benne. A langyos szalonnadarabkákat hozzáöntöm zsírjával együtt a lisztes keverékhez, és annyi tejfölt adok hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjak. Ne legyen ragadós, és szépen váljon el az edény falától. Lisztezett felületen vékonyra nyújtom és szimplán hajtogatom, majd 15 perc pihentetés és ismét kinyújtom, hajtogatom, pihentetem.
Az utolsó nyújtásnál, lisztezett felületen a kb. 1 cm vastag tésztát simára hengerelem és egy pizzavágó/éles kés segítségével rudakra vágom (kb. 2 × 10 cm) – ilyen méretnél nekem 40 db rudacskám lett. Előmelegített 180°C-os sütőbe tolom az előzőleg felvert tojással lekent és szezámaggal megszórt (opcionális) hasábokat, ahol 10-15 perc alatt aranybarnára pirulnak. Az illat, ami sütés közben árad… az nem semmi! 😉
Javasolnám a dupla adag készítését nagyobb társaság vendégül látásánál!
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.