Tészta:
- 4 db 1 cm vastag 22 cm átmérőjű piskótalap
Krém:
- 6 tojás
- 30 dkg jó minőségű (min. 60%-os) narancsos étcsokoládé
- 30 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- narancshéj vagy kandírozott narancs
Fondant:
- 60 dkg porcukor
- 2 evőkanál méz
- 70 ml víz
- 2 evőkanál étkezési zselatin
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 2 evőkanál vaj, mandula- vagy vaníliaaroma
- a színesekhez: étkezési színezék + alkohol
- a nyújtáshoz és formázáshoz: keményítő vagy porcukor
A fondant alá:
- kb. 10 dkg porcukros vaj
Pár nappal a tortasütés előtt elkészítjük a fondantot. A porcukrot egy tálba átszitáljuk, mélyedést készítünk a közepébe. A zselatint a langyos vízzel elkeverjük, majd felforraljuk. Hozzáadjuk a mézet, az aromát és a vajat. A keveréket a porcukorhoz öntjük és robotgép dagasztókarjával összegyúrjuk, a végén hozzáadjuk a keményítőt. Színezni úgy tudunk, hogy a színezéket egy pici alkohollal elkeverjük és a masszába gyúrjuk. Minimum 1 napra hűtőbe tesszük, majd porcukros vagy keményítős átgyúrás után készíthetjük a rózsákat, leveleket,és hagyjuk őket megszáradni. A rózsákhoz korongokat szaggatunk, az elsőt feltekerjük, majd ezt követően a szirmokat, mindig egymással szembe körbe rakosgatjuk.
A tortalapokat kisütjük.
A csokikrémhez a tojásokat a porcukorral és a vaníliás cukorral kihabosítjuk, majd gőz fölött besűrítjük (nem főzzük!), kihűtjük, majd összekeverjük a szintén gőz fölött felolvasztott szobahőmérsékletű csokival. Ezt követően kihabosítjuk a vajjal. Narancshéjjal tovább ízesítjük. Töltésig hűtőszekrénybe tesszük.
A tortánkat betöltjük, átkenjük porcukros vajjal, majd dekoráljuk. A kosárfonáshoz elsőként a függőleges fondant-csíkokat helyezzük fel, aztán pedig vízszintesen, soronként eltolva, alulról felfelé haladva ragasztgatunk.
Nagyon boldog Anyák napját kívánok minden kedves nagymamának, anyukának és kismamának!
Szabó-Szalai Zsuzsanna receptje.