A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 1 kiskanál sütőpor
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg margarin
- 3 tojás sárgája
- 1 egész tojás
- 1 jól megmosott citrom reszelt héja
- 2 csomag vaníliás cukor
A lekenéshez:
- 1 db tojásfehérje
A hempergetéshez:
- 1 evőkanál kristálycukor
- 5 dkg darabos dió
A töltéshez:
- 3-4 evőkanál lekvár
A tojás sárgákat, az egész tojást a cukrokkal,margarinnal, reszelt citromhéjjal krémesre keverjük.
A lisztet a sütőporral elkeverjük és a krémes-habos masszával összegyúrjuk.Hűtőbe tesszük 1-2 órára vagy a fagyasztóba bő fél órára. A lehűlt tésztát két részre osztottam.Dió nagyságú gombócokat gömbölyítettem. Egy fakanál végével a közepét benyomtam és sütőpapírral fedett tepsire rakosgattam, 3 -4 cm távolsága. Egy ecsettel körben tojásfehérjével lekentem és darabos dióval megszórtam.
A másik fele tésztánál is dió nagyságú golyókat gömbölyítettem, először tojásfehérjébe, utána kristálycukorba mártottam. Szilikonos sütőpapírral fedett tepsire raktam, fakanállal benyomtam a közepét és 190 °C-on, 12-14 perc alatt szép világosra sütöttem. Tovább ne süssük, mert kemény lesz!
Még a forró, kisült tészta lyukakba lekvárt csepegtettem. Fémdobozban sokáig eláll.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!