- 1 bögre (2 dl) víz
- 4 evőkanál keserű kakaópor
- 2 bögre finomliszt (kb. 25 dkg)
- 1 bögre kristálycukor (kb. 20 dkg)
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- 1 pohár natúr joghurt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tojás
- 22 dkg vaj
A tetejére:
- 1 csomag vaníliás cukor
- 12 dkg porcukor
- 6 evőkanál natúr joghurt
- 4 evőkanál keserű kakaópor
- 12 dkg vaj
1. A vizet egy kisebb lábasba öntjük, a vajat és a kakaót hozzáadjuk, kevergetve felforraljuk, majd a tűzről lehúzzuk.
2. A lisztet a cukorral és a szódabikarbónával összeforgatjuk, az előzőekhez keverjük. Ezután kerül bele a joghurt, a tojás és a vaníliás cukor.
3. Egy körülbelül 30 x 20 cm-es tepsit kikenünk, a tésztát beleöntjük, és nedves késsel elsimítjuk. Ezt a munkát szívesen megcsinálják a gyerekek is.
4. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 °C légkeveréses sütőben 180 °C ) körülbelül 20 percig sütjük.
5. A tészta tetejére valókat összemelegítjük. Akkor jó, ha a cukor teljesen felolvad. Ezt a masszát egyenletesen a kisült, még meleg tészta tetejére kenjük, és csak akkor szeleteljük fel, amikor ez a bevonat megszilárdul rajta, majd kidíszítjük. Én a tetejére nyomtam egy kis habtejszínt.
Mészáros Erika receptje.