- 1 közepes méretű burgonya puhára főzve
- 40 dkg BL 80 liszt
- 10 dkg Graham vagy más teljes kiőrlésű liszt
- 2 teáskanál só
- 2 dkg vaj
- kb. 2,5-3 dl a burgonya főzővizéből
- 2 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
A tetejére:
- 1 kg szilva
- 4 evőkanál barna cukor
- 0,5 dl szilvapálinka (vagy vodka)
- 1,5 dl tejszín
Ha nincs ennyi főzőlé, természetesen vízzel lehet pótolni. Sokszor készítem önmagában csak BL 80 lisztből, de egy kevés teljes kiőrlésű liszt nagyon jó ízt ad a tésztának.
Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe készítem, csak a folyadékból tartok vissza egy kicsit. Kenyértésztánál kissé lágyabb tésztát dagasztok, a vizet szükség szerint adagolom hozzá. Kikapcsolt gépben vagy kelesztőtálban hagyom duplájára kelni.
Egy nagy sütőlemezt kibélelek sütőpapírral, erre öntöm a megkelt tésztát. A tenyeremmel szétnyomkodom, hogy az egész tepsit kitöltse. A szilvákat kimagozom, és belenyomkodom (a vágott felükkel felfelé) a tésztába. Egyenletesen megszórom a barna cukorral. A pálinkát és a tejszínt elkeverem, és egy kanállal minden szilva közepébe teszek egy kicsit, a maradékot a tésztára locsolom. 200°C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt sül aranybarnára.
Jó pár évvel ezelőtt ezzel a címmel találtam ezt a receptet Marlena de Blasi: Ezer nap Velencében című könyvében. A recept szerint burgonyás kenyértésztába kell nyomkodni a felezett szilvákat, eddig nincs is semmi különös benne, többször sütöttem már én is hasonló gyümölcsös lepényt. Igazán különlegessé a tetejére locsolt szilvapálinka és tejszín keveréke teszi. Ettől csodásan krémes, mennyei ízű lesz, ahogy írta is, álomfinom!
Zbyszewski Grzegorzné receptje.