- 1 liter tiszta almalé
- 1 kg zselésítő cukor
A hullott (vagy romlásnak indult) főzni való almát megmossuk, a rossz részeket és a csumáját eltávolítjuk. A meghámozott alma levét gyümölcscentrifugával kicsapatjuk, ebből főzzük a zselét. A tartóban összegyűlt rostos részt lefagyaszthatjuk, ebből máskor sütemény-tölteléket készíthetünk. 1 liternyi almaléhez kb. 2 kg alma kell. Bármilyen fajtát használhatunk, keverhetjük is. Ebből a mennyiségből kb. 4 üveg zselé lesz. Az almalevet 50 dkg zselésítő cukorral felforraljuk. 5 percig főzzük, majd a keletkezett szürke habot leszedjük a tetejéről. Beleszórjuk a maradék cukrot, újra jól átkeverjük és felfőzzük. Kb. még 10 percit lobogva forraljuk. A befőttesüvegeket forró vízzel alaposan átöblítjük Ha a zselét, később ki akarjuk „borítani”, széles szájú üvegeket használjunk. Ha már megkötött, csillogó tortadíszként is felhasználhatjuk. Egyébként a még forró zselét üvegekbe töltjük, a tetőt azonnal rácsavarjuk.
Ha celofánpapírt használunk, azt előtte kevés alkoholban mártsuk meg, feszítsük az üveg szájára majd a pereménél gumival jó erősen rögzítsük!
Kép forrása: Receptek.co